De ce mi se pare super tare să călătoresc în Camper-Van
Viața de nomad e portretizată foarte romantic-poetic pe instagram #vanlife. Am urmărit cu scepticism fenomenul: cupluri hip care își converteau un van și apoi viața lor pe drumuri era absolut senzațională, parcau numai în locuri paradisiace, van-ul era mereu impecabil aranjat, cu plante și pernuțe asortate, ba mai aveau și 1-2 copii sau animale de companie. Este foarte mult „bullshit” în jurul acestui trend, dar e și ceva adevăr. Eu mă uitam la pozele si filmulețele în care totul arata impecabil și mă întrebam unde le e toaleta, coșul de gunoi și litieră pisicii, unde mănâncă, unde se spală.
Am ajuns absolut întâmplător să adopt și eu acest stil de viață. Plănuiam un an sabatic în Asia, aveam totul pregătit (bilete de avion, cazare, viză) și trebuia să plec la finalul lunii martie în 2020. Dar în loc să ajung pe o plajă în Thailanda, am avut parte de „lockdown” în București, timp în care m-am tot gândit cum să fac ca să evadez. Așa am ajuns la ideea de a cumpăra un camper-van cu care să hălăduim (eu și prietenul meu) prin Europa.
Cum am ales Camper-Van-ul
Primul lucru pe care l-am făcut și pe care îl recomand: am făcut o probă. Așa că, dacă simțiți chemarea, înainte să faceți investiția, cel mai bine e să vă luați jumătatea și copiii și cățelul, să închiriați o autorulotă, măcar pentru un weekend, și să vedeți dacă tipul ăsta de experiență e pentru voi.
Inițial am cochetat cu ideea de a lua un van pe care să-l convertim. Am epuizat internetul, am făcut schițe, „mood boards”, am căutat firme care facă asta (pentru cine e interesat, de ei ne-a plăcut cel mai mult: SfinxCamper ), am visat cum am vrea să arate fiecare colțișor. Dar pentru că procesul ar fi durat prea mult, minim trei luni, și noi voiam să plecăm cât mai repede și să prindem vara, ne-am reorientat și am început să căutăm un camper-van gata făcut și bun de scos în lume. Am avut super noroc, am găsit și am cumpărat la mâna a doua un Camper Van, foarte bine întreținut și super drăguț.
Mie mi se pare esențial să ai toaletă și duș în van, nu știu cum se descurcă cei care n-au și bănuiesc că e un chin, să ai un pat confortabil, să păstrezi ordine și curățenie pe cât posibil, altfel începi să simți cum te sufocă spațiul, și să pleci la drum doar cu lucrurile de care chiar ai nevoie, să „travel light” pe cât posibil. Din fericire, am adoptat un stil de viață minimalist de câțiva ani deja, și mi-am dat seama că mă simt mai liberă, mai relaxată și cu mai puține griji dacă păstrez strict ce îmi trebuie.
Viața în Camper-Van
După ce ne-am pus viața în noua noastră casă, am plecat în Grecia, unde am petrecut 2 luni exclusiv în van și, în general, am campat direct pe plajă. Dar vă spun mai multe despre asta într-un episod următor.
Acum avem un an de când suntem prin lume și trăim #vanlife „on and off”. Sunt momente în care am simțit nevoia să stăm într-o casă și atunci am închiriat ceva și am plecat doar în weekend cu van-ul în mici excursii. Face atât de mult parte din viață noastră, ne-a făcut experiența călătoritului, a road trip-urilor, mult mult mai plăcută, confortabilă, plină de aventuri și locuri spectaculoase, încât mi se pare indispensabil. Să te culci și să te trezești direct în natură, lângă un lac, pădure, plajă, fix în paradisul promis de influencerii de pe instagram, e o experiență de neprețuit. Iar să mergi la mare cu un van sau autorulotă mi se pare ideal. Habar n-aveam cât de mișto e până să trăiesc asta. Mereu am avut senzația că e sufocant si obositor, nimic mai fals. Cu autorulota poți ajunge în locuri mai puțin aglomerate, să te bucuri de intimitate, natură, dar și de confort.
Ador plajele sălbatice, retrase, fără turiști, buticuri, colaci și gogoși, dar de obicei în locurile astea nu ai de niciunele și nu poți sta peste noapte decât cu cortul, după care eu una nu mă omor, dar în van e perfect: ai tot ce-ți trebuie (frigider, aragaz, duș, aer condiționat, canapea, pat) și poți sta relaxat oriunde îți dorești. Știu că sună a reclamă, dar chiar e foarte șmecher să mergi la mare cu o căsuță după tine. Sunt și lucruri mai puțin plăcute în #vanlife cum ar fi: schimbatul casetelor de la toaletă și făcutul de economie la apă, dar astea devin rapid obișnuită.
În ce privește locurile de campat, recomand aplicația: Park4Night unde puteți găsi atât campinguri cât și locuri gratis pentru „wild camping”- campingul sălbatic/ la liber, cum ar veni. Având în vedere că e o aplicație construită de comunitate, aveți grijă să contribuiți, să lăsați recenzii folositoare și spațiile așa cum le-ați găsit.
Vă doresc bere rece și să ne vedem prin locuri mai puțin umblate.
Articol scris de SimonaC
Instagram @simonasland
Felicitări! Frumos scris! Ne interesează și pe noi un campervan, sunt plusuri multe dar și minusuri. Un minus ar fi lipsa energiei electrice în locurile „sălbatice”! Tu spui: frigider, dus, aer condiționat, lumini,etc. Cum funcționează toate astea, sunt tare curios! Îți mulțumesc!