Insulele Canare
sau
unde poți să mergi în Europa iarna cu autorulota,
dar la plajă și soare
Am povestit aici despre aventura de un an și o lună cu al nostru camper-van prin Europa. Așa ca să vă faceți o idee de traseul mare pe care l-am parcurs în căutare de peisaje exotice.
Cât am stat pe drumuri cu autorulota întâlneam mereu oameni care se uitau curioși, voiau să le arătăm cum e înăuntru, să le povestim pe unde am fost, pe unde vrem să mergem și, la final, ne spuneam că ăsta e și visul lor, însă fără convingerea că vor apuca să-l trăiască. După un an și de #vanlife , chiar pot să spun că a fost o experiență foarte bună, am văzut locuri extraordinare, am stat în mijlocul naturii într-un mod confortabil, plăcut, ne-am depășit niște limite, ne-am întors mai puternici și dornici să înfruntăm noi provocări. Așa că, oameni buni, dacă vă roade dorința de a hălădui în acest fel, cumpărați, închiriați o autorulotă sau camper-van sau ce găsiți și mergeți unde vedeți cu ochii, măcar pentru câteva zile.
Pe perioada iernii, dacă aveți timp, resurse și chef de un loc frumos, cu soare și foarte prietenos cu autorulotele, încercați Insulele Canare, unde e primăvara eternă, temperatura constantă undeva pe la 20-25 de grade, și unde puteți face tot ce vă trece prin cap: de la urcat pe munte, plimbări, cățărări, surf, scufundări, Kite surfing, parasailing, snorkeling, până la stat cu burta la soare cu o bere/cocktail și o carte în mână – activitatea mea preferată, dealtfel.
Insulele Canare se află în Oceanul Atlantic. Deși sunt ale prietenilor spanioli, prin urmare parte din UE – chestie super pentru că vă puteți folosi datele în roaming și cunoștințele de spaniolă acumulate la telenovele, ele sunt mai aproape de Maroc și Sahara decât de Spania continentală. Uneori chiar vin nori încărcați cu nisip din Sahara, celebra „calima”. Altfel, când nu e nenorocita de calima, aici am văzut cei mai minunați nori.
Ce e mișto la insulele astea: e destul de cald/călduț pe toată perioada anului, cu o temperatură plăcută, sunt vulcanice – deci, relieful, vegetația și plajele sunt absolut fantastice (multe cu nisip negru), puteți să mergeți liniștiți cu van, camper, autorulota, pentru că există feribot din sudul Spaniei (din Huelva sau Cadiz – firma Transmediterranea ), sunt campinguri, dar cel mai frumos e că sunt locuri unde puteți parca la liber chiar lângă plaje sau parcuri naturale senzaționale.
Cum sunt o mâna de insule diferite între ele, va întrebați desigur unde să vă îndreptați. O să va spun pe scurt câte ceva despre fiecare.
Tenerife este cea mai populară dintre ele și e ușor de înțeles de ce, insula aceasta este completă, găsești tot ce ți-ai putea dori: marele vulcan Teide, Parcul național Anaga, care pare rupt din povești fantastice, toată zona Masca, un sat cocoțat pe o stâncă, unde creste de munte abrupte își fac loc spre ocean, orășele foarte simpatice și plaje de tot felul și, mai ales, peste tot. În sud pare să fie zonă deșertică, iar în nord zonă tropicală. Poți practica sporturi de apă de care vrei, activități montane, sau poți să mergi pentru distracție, deoarece sunt foarte multe cluburi și baruri, unele chiar cool. Ca o concluzie: pare că Tenerife are cate puțin din toate celelalte insule.
*Gran Canaria e varianta mai relaxată a lui Tenerife (dacă ar fi să fabulăm: Canaria e o tipă cool care n-are nevoie să show off, e pe treaba ei, dar Tenerife are nevoie de atenție, laude, agitație și câteva barraquito pe zi).
La Gomera este, pe lângă inspirația și locația filmului lui Corneliu Porumboiu „La Gomera”, o insulă preponderent muntoasă, cu un drum spectaculos pe creste care răzbate insula, foarte verde pe timp de iarnă, mult mai puțin dezvoltată, mai puțini turiști și haosul specific, rustic și autentic. Aici am descoperit și câteva plaje superbe (preferate de hipioți) la care am ajuns prin spectaculoasa Valle Gran Rey.
La Palma este o insulă mai puțin populară printre turiști, dar aici sus pe munte sunt niște formațiuni care îți taie respirația: „Roque de los Muchachos”. Tot aici este Observator Astronomic cu cea mai mare rețea de telescoape din lume.
Fuerteventura e fix așa cum îi zice numele: Insula vânturilor puternice. Aici e extrem de puțină vegetație și relieful destul de plat. Practic avem dealuri, deșert și plaje cât vezi cu ochii. Nu doar plaje, ci și imense dune de nisip care formează celebrul Parque Natural de Corralejo. Aici, spre deosebire de celelalte canare, plajele sunt toate cu nisip galben-auriu-strălucitor și apa de culoare turcoaz, exact culorile pe care le atribuim unei locații exotice. Este locul perfect de mers cu autorulota. Cu excepția parcului natural, se poate campa oriunde pe insulă.
Lanzarote e o insulă mai liniștită, aș zice că e mai ‘de familiști” și pensionari, asta nu e ceva rău din punctul meu de vedere, ba chiar dimpotrivă. Aș zice că e cea mai vulcanică insula vulcanică, pentru că are un parc natural format exclusiv din rocă vulcanică. Minunat aici e faptul că toate clădirile trebuie să respecte regulile de urbanistică deoarece insula e patrimoniu UNESCO. Așa că avem căsuțe micuțe și drăguțe peste tot, este foarte armonios. Alte minunății: multe crame cu vin bun și terase răcoroase, plaje superbe cu nisip galben și lacuri vulcanice verzi pe plaje cu nisip negru (sună ireal, știu, dar am dovezi care să susțină).
La Graciosa e cea mai mică și cea mai drăguță. Este în întregime Parc natural, plajele sunt sălbatice și superbe, iar turul insulei îl puteți face doar pe bicicletă.
Există feriboturi cu care să vă deplasați împreună cu autorulota ca să vizitați toate insulele, mai puțin pentru La Graciosa, unde se merge doar ca pieton.
Denumirea de Insulele Canare nu vine de la canari, așa cum am crezut eu, deși sunt zone cu mulți canari și papagali colorați prin palmieri, ci de la latinescul „Canariae Insulae”, care însemna „Insula câinilor”. Și uite așa mi-am imaginat eu că au venit niște câini și au alungat canarii, dar canarii nu și nu, stau prin vârfurile palmierilor și fac mișto de ei în continuare. Numai că e vorba de „câini de mare”, cum au denumit romanii specia de foci care se bucura atunci de peisaj, zic „se bucura” pentru că acum specia respectivă e pe cale de dispariție.
Kind reminder: Reciclați, consumați mai puțin și protejați planeta ca să ne putem bucura cu toții de ea.
Unde să mergeți exact, unde să parcați autorulota, unde să mâncați și unde să vă bronzați cel mai bine, vă spun în episoadele următor.
Pentru mai multe poze și aventuri urmăriți contul de Instagram @simonasland
Pentru sănătatea voastră călătoriți mai mult, creați momente unice împreună cu cei dragi.
Echipa Campero îți pune la dispoziție autorulote noi în fiecare an. Dacă vrei să închiriezi autorulote sau cauți autorulote de vânzare ne poți contacta la 0745147724 pe Facebook sau Instagram