Articol scris de Cami & Ghita.
Motto: ‘’Avem o țară frumoasă”
Traseul descris in continuare contine informatii succinte cu privire la unele obiective turistice (majoritatea in aer liber) recomandat a fi vizitate in timpul unei vacante in Romania. In functie de perioada de timp disponibila, alegerea acestora poate fi facuta luand ca reper o anumita zona geografica, un punct de interes obligatoriu sau o anumita preferinta pentru ritmul in care doriti ca vacanta voastra sa se desfasoare.
Este important de precizat si faptul ca in general exista locuri de campare disponibile in apropierea tuturor oraselor sau obiectivelor turistice importante, dar autorulota utilizata este dotata cu o baterie suplimentara si sistem de panouri solare, care impreuna cu rezerva consistenta de apa proaspata disponibila in rezervorul dedicat pot asigura independenta pentru mai multe zile, in conditii de confort sporit; ramane deci la latitudinea fiecaruia sa aleaga locul in care doreste sa se trezeasca in fiecare dimineata.
Povestea incepe in Suceava, dupa preluarea de la sediul Campero a unei autorulote Alaska TQ proaspat igienizata si pregatita de drum, care astepta sa isi inceapa calatoria de 16 zile prin Romania, ocazie cu care avea sa parcurga mai mult de 3500 km pe toate tipurile de drum si sa treaca de la utilizarea incalzirii pe timp de noapte la testarea aparatului de aer conditionat pentru a domoli caldura din timpul zilei.
Parcurgerea primilor km de acomodare dintre Suceava si Timisoara au trecut neasteptat de repede, iar in acest interval petrecerea timpului in interiorul autorulotei a reprezentat principala atractie, datorita confortului pe care acesta il ofera dar si a vremii, care a permis doar mici pauze pentru vizitat obiective turistice.
Recomandam traseul care trece in judetul Maramures prin Pasul Prisop (1416m altitudine, cea mai inalta trecatoare din Carpatii Orientali), unde peisajul – ajutat de soseaua proaspat asfaltata – concureaza cu cel oferit de lanturile muntoase consacrate ale Europei.
In zona Timisoara/Banat, am ales sa vizitam Cramele Recas, Domeniul Herneacova si Muzeul Locomotivelor cu Aburi de la Resita, dintr-o gama foarte cuprinzatoare de obiective turistice existente in zona.
In acest timp, toate mesele au fost asigurate prin utilizarea resurselor disponibile in autorulota (frigider incapator, spatiu de lucru optim), optand pentru a limita la minimum interactiunea cu zonele intens circulate.
Traseul a continuat spre Orsova – Eselnita – Cazanele Dunarii, unde cadrul natural este perfect completat de curgerea Dunarii si formarea Cazanelor Mari si Mici.
Cum datorita prognozei meteo favorabile, destinatia intermediara pentru urmatoarele zile era Marea Neagra, nu am zabovit foarte mult in aceasta zona, insa recomandam tuturor celor ajung in zona o plimbare cu barca pe Dunare, cu un ghid local.
In continuare, drumul spre mare a fost facilitat de autonomia asigurata de consumul redus de carburant al autorulotei, iar opririle au vizat in principal vizitarea unor obiective turistice precum Cramele Avincis si Rasova, Podul de la Cernavoda, Parcul si Lacul Bragadiru din zona Bucuresti.
La Marea Neagra am petrecut cateva zile minunate la inceput de sezon in Mamaia si 2 Mai, optand pentru campare cat mai aproape la malul marii, pentru a ne bucura cu adevarat de apa si de soare. In acest timp am experimentat rasarituri de soare de vis si am putut asculta sunetul valurilor din pat, inainte de culcare.
O cina tipica la malul marii, cu ajutorul mesei si scaunelor de camping existente in autorulota:
Dupa 6 zile petrecute la mare, drumul a continuat spre munte (Valea Prahovei – Rasnov – Bran) si a inclus vizitarea unor prieteni.
De aici, traseul continua spre Fagaras – Sibiu – Medias – Sighisoara, cu vizitarea unor locuri dragi si a unor biserici fortificate din zona: Viscri, Biertan, Valea Viilor.
Din aceasta zona, avand in vedere apropierea finalului vacantei, ne-am indreptat spre Suceava, locul de predare al autorulotei, oraganizand in acest sens un traseu pitoresc prin Praid – Sovata – Toplita – Gheorgheni si pe urma Bistrita – Vatra Dornei – Campulung Moldovenesc – Gura Humorului – Suceava.
In urma acestei experiente, suntem convinsi ca am descoperit cea mai buna varianta de a petrece zilele libere, iar intrebarea care ramane dupa predarea autorulotei este daca nu cumva acesta este modul de viata pe care ni-l dorim si de care avem nevoie.
Superba calatorie,. Noi plecam din Timisoara pentru 15 zile.
Aveti detalii despre locurile de campare pe unde ati petrecut?
Multumim
Buna ziua,
Multumim, va dorim o vacanta placuta 🙂
In privinta locurilor de campare, am folosit aplicatii specifice (park4night pentru Android sau IOS) care indica cele mai multe locuri pentru on sau off camping si ne-am informat din mai multe surse.
Nu am avut experiente neplacute in nici unul din campingurile vizitate (Camping International Timisoara, Camping Belvedere Bucuresti, Camping S Mamaia, Camping 2Mai, Camping Mala Eselnita, Camping Vampire Bran, Camping Vasskert Sovata, Dara’s Camping Prod (Sighisoara etc).
Exista unele site-uri specializate pentru campinguri, precum:
– https://takethelongwayhome.eu/campsites-in-romania/
– https://www.eurocampings.co.uk/campsite/search/countryID/ROU/
– https://www.campingdirect.com/en
In general, noi am fost placut surprinsi de faptul ca exista o multime de campinguri amenajate in majoritatea zonelor turistice (nu toate o sa fie afisate pe site-urile de mai sus); va recomandam sa va alaturati si grupurilor de facebook in care pasionatii de asemenea calatorii impartasesc informatii despre trasee si locuri de camping, dar credem si in puterea ‘wild camping’ 🙂
Numai bine,