CamperVan – O vară în Corfu – episodul 1

Recomandă prietenilor

Cum am ajuns corfioți în CamperVan

Am fost de multe ori în Grecia, dar vara trecută am decis să petrecem două luni în insula Corfu și să mergem cu al nostru proaspăt achizitionat CamperVan.

Grecia este o destinație de vacanță perfectă. Oriunde în Grecia alegeți să mergeți veți găsi plaje primitoare, mâncare bună și oameni zâmbitori. În plus, este foarte prietenoasă cu #vanlife și „wild camping” (campingul la liber). Dacă și tu ești prietenos și politicos, localnicii te vor lasă să iei apă de la ei gratis, să deversi apa reziduală, să campezi pe terenul lor, chiar se vor oferi să te ducă, cu mașina de la piață până la locul de campare, sau să te invite la pescuit. 

CamperVan pe plajă

Din România, dacă nu vreți să bateți prea mult drum, vă puteți orienta spre insula Samothraki (se ajunge cu Feribot din Alexandroupoli) sau Insula Thasos. Noi am preferat mereu să mergem în Samothraki, pentru că e mai puțin populară, deci mult mai liniștită, are câteva campinguri foarte drăguțe și e ceva mai ieftin.

Cu ospitalitatea grecească nu e de glumit. Se spune că nu poți să te întreci cu ei când vine vorba de asta. Rareori vor accepta ceva fără să returneze ceva mai mare și mai bun. Am trăit pe pielea mea, cum se zice. O doamnă foarte drăguță ne-a lăsat să parcăm în față casei ei, care era fix pe plajă, și să luăm apă pentru van oricând avem nevoie. Că să-i mulțumim, ne-am dus în sat și am luat o lădiță cu legume și fructe proaspete. Bineînțeles că, în dulcele stil elen, domnul de-acolo s-a oferit să ne ducă cu mașina până la plajă, că să nu cărăm lădița tocmai de pe deal. Familia lui are o tavernă cu cea mai bună musaca și cea mai grozavă priveliște: Taverna Sunrise .

I-am lăsat doamnei noastre lădița pe terasă și i-am mulțumit, dar nu era să rămână așa. A două zi ne-am trezit că ne-a adus tzatziki și mâncare făcută din legumele duse de noi. Au fost cele mai bune chestii pe care le-am mâncat pe insulă. Oameni buni fac lucrurile cele mai bune. De altfel, e în tradiția lor, asta e felul grecesc, îi spun „Filotimo”, cuvânt care este perceput pe scară largă ca sinonim cu ospitalitatea, să fii prieten cu străinii. Pentru greci, este mult mai profund decât atât, a arată generozitate străinilor este o lege culturală nerostită.

Am decis să ne petrecem vara cu campervan-ul în Corfu după pe am văzut pe HBO serialul „The Durrells” („Familia Durrell în Corfu” – ), după cărțile lui Gerald Durrell – Trilogia Corfu, dintre care două volume sunt traduse și în limba română: „Familia mea și alte animale” , „Păsări, lighioane, rubedenii –  perfecte de luat în vacanță, pentru că sunt foarte simpatice, amuzante și ușor de citit). Trebuie să recunosc că am regăsit pe insulă atmosfera din serial/din cărți și chiar mai mult de atât.

Traseul București – Corfu cu CamperVan-ul

 

Pentru că am plecat din București cu campervan-ul  în vremuri covidice a trebuit să ne facem test și să așteptăm rezultatul. În Bulgaria am trecut fără probleme și am campat aproape de Plovdiv în Camping Ukraine, pe care îl super recomand. Proprietarii sunt un cuplu de ucrainieni tineri, foarte prietenoși, doamna ne-a adus busuioc, mentă și flori proaspete, domnul ne-a servit cu țuică și ne-a reparat ceva la baia campervan-ului. Era cunoscător de rulote, pasionat și foarte priceput. Cum nu ne grăbeam nicăieri, am petrecut o seară lângă răul Kresna, într-un loc superb, în pădure, fix pe malul apei. E și o școală de rafting  de acolo. Tot în Bulgaria am fost și aici, aproape de granița: Sunny Paradise Campsite . 

Apoi am trecut în Grecia prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas și în scurt timp am mâncat primul tzatziki. Am găsit un loc de campare pe lângă Thessaloniki, apoi am stat pe Plaja Korinos. Pe autostradă am ajuns fără probleme și destul de rapid în vestul Greciei, în Igoumenitsa, unde am dormit pe plajă Makrigiali  (găsiți locuri fix lângă plajă. Noi am stat aici. Din Igoumenitsa am luat feribot pentru Corfu, care face aproximativ o oră și 45 de minute.

De obicei căutăm feribot pe DirectFerries , apoi achiziționam biletele de pe site-ul companiei care funcționează în zona respectivă. Am mers cu Kerkyra Lines . Am ajuns bine merci în Corfu Town, care e un orășel cu o atmosferă foarte plăcută. Am băut o bere rece și am început să căutăm cele mai bune plaje, dar despre asta vă voi povesti în episodul următor.

Drumul până în Corfu mi s-a părut ușor tocmai pentru că l-am făcut în camper-van, am oprit și ne-am odihnit, ne-am bucurat de natură, de oameni. De obicei e o corvoadă să conduci și să stai atât de mult timp în mașină, acum mi s-a părut chiar distractiv. #vanlife4ever #vanliferules 

De obicei când plecăm în vacanță încercăm să nu ne încărcăm programul cu activități, ci facem chestia aia „nebună„, chiar ne odihnim, ne relaxăm, dormim până târziu, nu ne grăbim să bifăm toate obiectivele turistice și nu ne stresăm că „trebuie” să ajungem în anumite locuri. Suntem adepții a ceea ce se numește „slow living”, adică, încercăm să abordăm un stil de viață mai puțin stresant, să ne bucurăm de moment, de lucrurile simple. Dacă avem chef să facem ceva bine, dacă nu, tot bine. Consider că cel mai bine prinzi spiritul unui loc cu tot ce are de oferit, dacă stai acolo o perioada – ăsta e unul dintre motivele pentru care am abordat un stil de viață nomad. Când ajungem într-un loc nou încercăm să ne comportăm ca localnicii, să mergem mereu la cafeneaua care ne place, să ne împrietenim cu oamenii de la piață, de la supermarket, de la restaurante și, în general, să ne integrăm în viață de-acolo. Evităm pe cât posibil stațiunile și punctele foarte turistice. 

Poate ce spun eu aici nu e pentru toată lumea, dar încercați măcar o dată să experimentați locul în care mergeți ca un localnic, fără să fotografiați fiecare colț, doar să vă bucurați de moment, să vorbiți cu oamenii de-acolo, să încercați lucruri noi, să priviți și să ascultați pe bune.

Pentru locuri de campare folositi: Park4Night*e o aplicație construită de comunitate, aveți grijă să contribuiți, să lăsați recenzii folositoare și spațiile așa cum le-ați găsit.

Pentru sănătatea voastră, călătoriți mai mult.

Articol scris de SimonaC
Instagram @simonasland

Echipa Campero îți pune la dispoziție autorulote noi în fiecare an. Dacă vrei să  închiriezi autorulote  sau cauți autorulote de vânzare ne poți contacta la 0745147724 sau pe Facebook.


Recomandă prietenilor

Lasă un răspuns

Sună la 0745.147.724