Vacanță cu autorulota prin sudul Franței

Recomandă prietenilor

Hoinari cu autorulota prin sudul Franței

Despre Franța numai de bine. Același lucru îl putem spune și despre vacanța cu autorulota.

Când vine vorba de făcut roadtrip-uri  prin Europa, Franța este destinația ideală pentru o vacanță cu autorulota. Și nu spun asta doar pentru că ador brânza, vinul și filmele produse aici, ci pentru că este foarte prietenoasă cu cei care călătoresc în rulotă / autorulotă /van.  Există nenumărate campinguri, dar puteți găsi și foarte multe locuri superbe chiar în natură (camping sălbatic sau la liber, cum vreți să-i ziceți).

    Vacanța cu autorulota / campervan  –  Campare la fermă

Anul acesta am descoperit pe aplicația park4night (despre care tot numai de bine am de spus), că în toată Franța există ferme la care puteți merge cu autorulota și unde puteți petrece o noapte. Urmăriți pe aplicație iconița cu tractor 🚜 și încercați să gustați un pic din toate. Spun asta pentru că sistemul de găzduire funcționează în felul următor: contactați din timp locația/gazda ca să întrebați dacă este loc și să vă asigure că puteți veni, parcați în locul amenajat sau care vă este indicat, vizitați ferma și, în funcție de specific, veți fi invitați să degustați produse și să cumpărați. Parcarea în sine este gratuită, de cele mai multe ori, în ideea că achiziționați produse de la ei, fără să existe alte obligații. Majoritatea fermelor sunt proprietăți autentice, în case vechi foarte drăguțe, însă e bine de știut că nu oferă facilități (toaletă, apă, curent – astea se rezolva contra cost în campinguri). Deci, este important să fiți independenți de resurse când alegeți tipul asta de camping. Adică, să aveți van sau autorulotă cu toaletă și tot ce vă mai trebuie.

Mie mi-a plăcut foarte mult experiența și mi se pare un mod interesant de a pătrunde mai profund în cultura galilor. Interacționezi cu oamenii locului, afli mai multe despre produsele tradiționale, te bucuri de natură și de gusturile autentice.

Franța – Unde ne-a plăcut și unde ne-am mai întoarce

În timpul verii sudul Franței, Coasta de Azur în mod special, este foarte aglomerat, îndrăznesc să zic că e chiar sufocant. Totuși, sunt extrem de multe campinguri amenajate foarte bine și care oferă toate condițiile pentru o vacanță cu rulota/van/autorulota. De reținut că în sezonul estival majoritatea sunt pline, așa că e bine să rezervați din timp. Altă varianta ar fi să mergeți în perioadele de la limita sezonului: mai-iunie, septembrie-octombrie, când vremea e destul de bună și nu trebuie să vă dați viața pentru un loc de parcare.

Camparea la liber, în aproprierea plajelor sau în stațiuni, este interzisă. Accesul rulotelor este destul de reglementat aici comparativ cu alte țări Europene. Dacă preferați locații mai liniștite și în inima naturii, încercați să lăsați litoralul și să vă orientați spre orășele, sate micuțe sau mulțimea de parcuri naturale.

Noi, după ce ne-a agitat și ne-am învârtit în cerc în căutarea de locuri pe lângă plajă, am decis să ne ferim de mulțimi și am optat pentru locații mai puțin turistice. Așa am ajuns să descoperim campingul la ferme, câteva orașele medievale foarte simpatice și am avut timp să ne plimbam pe îndelete prin Provence.

Unde ne-a plăcut și ne-am mai întoarce:

 • Château Royal de Collioure
 •  Carcassonne – castel și oraș medieval emblematic. E turistic, e aglomerat, e și destul de scump (puteți opta și pentru intrare gratuită, caz în care puteți vizită doar orașul, nu și castelul în interior. Aș mai zice și că e de evitat să vă cheltuiți banii pe la buticurile de-acolo pentru că totul e la supra-preț), dar în mod clar merită vizitat, mai ales dacă vă place jocul de societate cu același nume. Există și o parcare specială pentru autorulote.
 • Mazamet
 •  Parc naturel régional du Haut-Languedoc – am campat într-o zona de picnic, care avea și toalete, în apropiere de Aire de Pique, Lacrouzette (https://goo.gl/maps/3HpnWb7XVfN6XBnJ6 )
 •  Château de Tarascon și orășelul aferent Beaucaire
 • Mas Carlin – aici am campat la fermă, mai exact la un producător de vin ()
 • Château des Baux-de-Provence
 • Parc naturel régional du Luberon
 • Château de Lourmarin și orășelul medieval Lourmarin
 • Tourtour
 • Parc naturel régional du Verdon și Moustiers-Sainte-Marie
 •   Gorges du Verdon
 •  Cotignac – oraș medieval superb. Am mâncat foarte bine și într-o atmosfera tipică la restaurantul Le Temps de Pose , tot aici e și o patiserie incredibilă Lou Gourmandises  și tot aici am văzut niște pisici de stradă absolut obeze, specie rară.
 •  Château de Callian
 •  Lac Saint Cassien – este un loc bun de mers cu familia, se practică multe sporturi de apă , tot aici am și campat pentru o noapte
 •  Parc național du Mercantour

Drumul de la Cannes până în Italia l-am făcut prin munți și a fost absolut incredibil, cu peisaje numai bune de tăiat respirația, îl recomand din tot sufletul. A fost cea mai bună alegere. Am trecut prin: Malaussène, Saint-Sauveur-sur-Ținée și ISOLA 2000 (stațiune ideală pentru ski).

Iubesc Franța și Provence în mod special, ador satele mici medievale, vinurile rose, toate sortimentele de brânză, lavanda, castelele și atmosfera generală din această zonă. Dacă s-ar ivi ocazia să mă pot muta aici pentru tot restul vieții mele, nu aș ezită nicio secundă. Je suis fou amoureux de la France.

Pentru mai multe poze și aventuri urmăriți contul de Instagram @simonasland

Pentru sănătatea voastră călătoriți mai mult.

Am povestit aici cum am ajuns să ne cumpărăm camper-van și aici despre roadtrip-ul nostru de un an și-o lună prin Europa.

În curând vă vom purta și prin alte locații numai bune pentru o vacanță cu autorulota.

Echipa Campero îți pune la dispoziție autorulote noi în fiecare an. Dacă vrei să  închiriezi autorulote  sau cauți autorulote de vânzare ne poți contacta la 0745147724 pe Facebook  sau Instagram.

 


Recomandă prietenilor

Lasă un răspuns

Sună la 0745.147.724